tiistai 26. heinäkuuta 2016

Lavamanagerina maalaismaisemissa — Riihirock


Jessica & Hese. <3

Kulunut viikonloppu vietettiin upeissa maisemissa Rajalan Riihellä Pihtiputaan Elämäjärvellä. Festari järjestettiin ensimmäistä kertaa ja meillä oli ilo olla mukana tekemässä sitä.

Me ollaan Jessican kanssa molemmat siis tuottajia, ja siksi into ja kiinnostus Tuottajat-sarjan tekemiseen on suuri. Kokemusta tapahtumien järjestämistä on siis jo takataskussa, ja mä itse tuotan (pitkälti musiikki)tapahtumia ja erilaisia klubeja. 

Olin ensimmäistä kertaa päävastuussa lavasta ja siitä, mitä siellä ja sen takana tapahtuu. Jessica toimi mun oikeana (ja vasempana) kätenä (ja jalkana) ja lisäks meillä oli kaksi ihanaa hostia. Eikä myöskään saa unohtaa reippaita apukäsiä, jotka roudasivat niin juomaa kuin soittimia!


Me saavuttiin paikalle siis jo torstai-iltapäivänä. Perjantaina Jessican aamu alkoi tavallaan aika eksoottisella kokemuksella  mimmi nimittäin pääsi lämmittämään ekaa kertaa elämässään savusaunaa! Jessica hoiti homman 6/5 eikä mitään ylimääräistä palanut tällä kertaa. ;)

Perjantaina käytiin liikenteenohjauksen kanssa läpi bändien paikalle saapuminen, pysäköinti ja poistuminen. Sekä bussit että henkilöautot jouduttiin ajattamaan "yleisön läpi", joka tuotti tietysti omat haasteensa. Kaikki sujui kuitenkin siltäkin osin erittäin nätisti.

Ennen tekniikan saapumista vietiin lavalle ja sen läheisyyteen oleelliset jutut, kuten roskikset, lavaharja ja kello (jotta bändi näkee kuinka paljon esiintymisaikaa on jäljellä). Lavan läheisyyteen on myös hyvä sijoittaa pullo- ja tölkkiroskis sekä mahdollisesti myös lasinkeräys, jotta keikan jälkeinen lavan siivous tapahtuu mahdollisimman helposti.


Meillä oli kaksi isoa ja erittäin siistiä konttia bändien bäkkäreinä sekä tuoleja ja pöytiä pihalla yleistä hengailua varten. Kauniina kesäpäivänä kukaan ei halua istua sisällä pitkään, mutta moni esiintyjä oli erittäin tyytyväinen siitä, että konteissa oli ilmastointi. Jessica kiinnitti bäkkärien seinille yleiset infot, kuten vastuuhenkilöiden puhelinnumerot, aluekartan ja aikataulut vaihtoaikoineen.

Perjantaina myös täytettiin bäkkärit, eli vietiin jääkaappeihin tilatut juomat ja ruuat. Perusasioita ovat myös pienet pyyhkeet (koska lavalla tulee hiki!), paperit ja tussit settilistojen tekemistä varten sekä (kokovartalo)peili.

Perjantai sujui rauhallisissa merkeissä. Tekniikka saapui paikalle, anniskelualueella alkoivat etkot ja mä pääsin testaamaan Jessican lämmittämän saunan! 


Lauantaina ensimmäinen bändi saapui jo puoliltapäivin ja soundcheck aloitettiin tunti aiottua aikaisemmin. Tää oli erittäin hyvä juttu, sillä siinä kohtaa kun huomattiin että toisena esiintyvältä pumpulta puuttuu kaksi kitara- ja yksi bassokaappi, niin ehdittiin reagoida. Olin just edellisenä päivänä sanonut yhdelle järjestäjistä, että tietyissä tilanteissa jossittelu ei auta, pitää vain keksiä ratkaisu ja tää oli just se hetki.

Onneksi meillä oli aivan ihania, ajoissa olleita esiintyjiä jotka lainasivat kavereille puuttuvat kamat. Kirjoitin pitkin viikonloppua itselleni kehitysideoita ylös, ja tässä kohtaan listaan ilmestyi seuraava kohta: Triplatsekkaa aina tekniset riderit...

Lavalle roudattiin ja kuljettiin takaseinällä olevan oven kautta, joten kasaus ja purku tapahtui rajatulla alueella sen takana. Jännitin aika paljon aikataulun mahdollista kaatumista, koska vaihtoihin oltiin varattu 20-30 minuuttia (joka on todella lyhyt aika) riippuen siitä, vaihdetaanko rummut vai ei. Kolme ensimmäistä bändiä soittivat siis samoilla rummuilla, kahdella seuraavalla oli sama rumpali (!) ja loput kaksi toivat molemmat omansa. Aikataulua juostiin välillä meistä riippumattomista syistä kiinni, mutta keikat alkoivat yhtä muutaman minuutin myöhästymistä täysin ajallaan! Tästä iso kiitos kuuluu bändeille, teknikoille ja apukäsille.

Mahdollista ensi vuotta ajatellen ja muutenkin on kyllä pakko sanoa, että kyllä se 30 minuuttia on oikeesti aika minimi. Meidän "omat" mahtavat teknikot Timba ja Teemu tekivät todella tiukan päivän ja pelastivat muutamankin tilanteen.


Riihirockissa esiintyivät siis Raz Dva Tri, Steamgoblin, Turnusband, Arttu Wiskari, Pete Parkkonen, Freud Marx Engels & Jung sekä Kotiteollisuus. Lähes kaikilla bändeillä oli joku "kytkös" Pihtiputaalle, ja sen kyllä huomasi yleisön käyttäytymisestä! :D

Kuten sanottu, tunnelma oli upea koko päivän ja mun mielestä ohjelma rakennettiin fiksusti ja toimivaksi. Päivällä yleisö otti aurinkoa lavan edessä nurmikolla ja yöllä festarin pisti erittäin tyylillä nippuun Kotiteollisuus. Vikan keikan jälkeen aloin olla niin puhki että harkitsin livahtavani heidän keikkabussiinsa, mutta jätin väliin koska sillä ois varmaan päätynyt Lappeenrantaan...

Lavan taakse harvoin kuulee keikoista juuri mitään, mutta tällä kertaa näin edes vähän melkein jokaisesta keikasta. Kävin siis juontamassa bändit sisään ja ulos, mutta vaihdoissa koitin pysyä pois tieltä ja antaa apukäsien jeesata. Otin siis pari viikkoa sitten festareilla matsia monitorin kanssa ja tästä syystä en saa nostaa vielä piiitkään aikaan mitään. On muuten äärimmäisen inhottavaa katsoa vierestä kun muut tekee!


Me lähdettiin tekemään Suomen tuoreinta rockfestaria ja se kyllä tehtiin! Tapahtumassa oli mukana yli sata talkoolaista sekä seitsemän bändiä + etko- ja jamibändi. Meille tää oli erittäin opettavainen, rikastuttava ja ihana kokemus ja toivon, että homma jatkuu ens vuonna.

Erikseen on vielä mainittava että millään festarilla ei taatusti oo ollut niin hyviä ruokia kuin viikonloppuna Riihirockissa. Oli keittoa, lohta, revittyä possua, lettuja, makkaraa ja ruisleipää. Talon emäntä Kätlin oli tehnyt valtavan määrän ruokaa ja niin pitkälti itse kuin se on vain mahdollista. Mä olisin voinut maksaa lipusta sen kolmekybää ihan vaikka vaan safkojenkin takia!

Viikonlopun voisi kiteyttää yhteen lauseeseen: Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!


Paluumatka sujui rennoissa merkeissä tutulla keikkabussilla, eli Tenholla! Mukana matkusti myös ihana Elmu-koira, joka otti chillisti koko matkan. Me hypättiin väsyneinä mutta onnellisina Tampereella kyydistä ja junailtiin itsemme Helsinkiin.

Tällä viikolla Tuottajat suuntaavat Kotkan Meripäiville!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti